czym są wycieczki audio
Czym są wycieczki audio?
8 lutego, 2019
deska snowboardowa Capita Horrorscope
Capita Horrorscope, czyli sprzęt snowboardowy dobry dla każdego
28 lutego, 2019

Miód Manuka i jego zastosowania

miód manuka - zastosowania

Już od kilku lat wśród asortymentu produktów określanych mianem superfoods można znaleźć miód Manuka. Jest to jednorodny gatunek miodu, wytwarzany wyłącznie przy użyciu nektaru kwiatów dziko rosnącego mirtu Leptospermum scoparium. Mirt Manuka naturalnie występuje na żyznych terenach Australii, Tasmanii oraz Nowej Zelandii. Bursztynowy w barwie miód Manuka zawiera w sobie prawdziwe bogactwo cennych substancji aktywnych, wzmacniających i wspomagających funkcjonowanie organizmu. W smaku określany jest często jako wyrazisty, nieco ziołowy, z lekką goryczką i ziemistym, czasem mineralnym posmaku.

Na opakowaniach miodu, producenci umieszczają oznaczenia i skróty informujące o jakości i klasie produktu. Wiedząc do czego się odnoszą, łatwiej dokonać zakupu. Skrót DHA, odwołuje się do wieku produktu – ustala się go przez ustalenie zawartości methylglyoxalu, który odpowiada za właściwości miodu. Im więcej MGO zawiera miód Manuka, tym mocniejsze jego działanie na organizm. Jest to substancja z grupy aldehydów, naturalnie występująca w organizmie człowieka. Polskie miody także zawierają methylglyoxal, jednak jak wykazały badania, największe jego stężenie można znaleźć właśnie w miodzie wytwarzanym z kwiatów nowozelandzkiego krzewu Manuka. Skrót HMF odnosi się do ilości produktu powstałego w wyniku rozpadu fruktozy pod wpływem temperatury. Wynik tego parametru, przekraczający 40 mg/kg może świadczyć o tym, że miód został przegrzany, aby sztucznie podnieść ilość methylglyoxalu.

miód manuka, dlaczego warto?

Jakie zastosowania ma miód Manuka?

Miód Manuka, ze względu na specyficzne warunki w jakich powstaje, posiada szereg właściwości, powszechnie wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Przy tym, podobnie jak inne popularne na rynku miody, pełni rolę słodzika i zdrowszej alternatywy dla białego cukru. Uznaje się powszechnie, że miód Manuka zawiera składniki aktywne, które mają pozytywny wpływ na wzmacnianie bariery odpornościowej organizmu. Działanie MGO jest powszechnie uznawane za ochronne – przeciwdziała powstawaniu infekcji i zakażeń, a także chroni organizm przed wirusami, bakteriami oraz grzybami. Miód Manuka wspiera również leczenie stanów zapalnych. Wykorzystując go do zabiegów kosmetycznych, np. do przygotowania maseczek – można zauważyć pozytywny wpływ miodu na kondycję skóry, zwłaszcza wrażliwej i problematycznej. MGO zawarte w miodzie Manuka jest odpowiedzialne za wspomaganie procesów regeneracji i odnowy naskórka. Stosowanie miodu wspiera także naturalnie procesy zachodzące w układzie pokarmowym, stymulując prawidłową przemianę materii. Ponadto, uważa się, że miód Manuka wykazuje właściwości antykancerogenne – przeciwdziałające powstawaniu komórek nowotworowych.

Dodatek takiego miodu z pewnością całkowicie odmieni smak dobrze znanych deserów i potraw. Miód Manuka stosuje się jak każdy inny rodzaj miodu – można rozpuścić go w ciepłym, ale nie wrzącym płynie lub wodzie, dodawać do deserów, albo też jeść bezpośrednio ze słoika. Zaleca się przyjmować 2-3 łyżeczki dziennie, najlepiej przed posiłkiem.

Dokładniej z tym tematem zapoznacie się: https://biogo.pl/pl/c/Miod-manuka/1372

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *